(+48) 58 350 06 41

Dobry kucharz doceniany i poszukiwany

Strona główna / Artykuły / Uncategorized / Dobry kucharz doceniany i poszukiwany

W czołówce najbardziej poszukiwanych zawodów w Polsce od kilku lat znajduje się kucharz. Niektórzy mówią nawet o renesansie tego zawodu. Przez ostatnie dziesięciolecia nie był on u nas doceniany, chociaż Polacy lubią dobrze zjeść. Powoli się to zmienia, najprawdopodobniej na skutek wpływu kultury zachodniej, która zmienia pewne utrwalone stereotypy rodem z PRL-u. W rezultacie nierzadko można dziś usłyszeć, że doskonały szef kuchni jest sercem lub skarbem restauracji.

W telewizji pojawiło się wiele programów związanych z przygotowywaniem posiłków, celebryci wydają książki kucharskie, a w towarzystwie warto pochwalić się kulinarną pasją, niezależnie od płci. Polacy chcą kosztować przysmaki zarówno regionalne, jak i pochodzące z najdalszych zakątków świata, zwracają także większą uwagę na walory estetyczne serwowanych im dań. Moda na zdrowe odżywianie przeplata się z trendem na coraz częstsze wizyty w restauracjach, których ciągle przybywa. Nic więc dziwnego, że dość łatwo znaleźć ofertę pracy na stanowiska: pomocnik kucharza, kucharz oraz szef kuchni. W zawodzie tym przydaje się język obcy, ponieważ można wyjechać za granicę i tam zdobywać cenne doświadczenie, przy okazji nieźle zarabiając. W Polsce rynek usług gastronomicznych stale się rozwija, więc za jakiś czas również u nas średnie wynagrodzenie kucharzy powinno wzrosnąć. W hotelach, restauracjach i barach także warunki pracy powinny ulec poprawie.

Marta Osińska

HR-SZOP